Někdo se budí plný energie a hned by jedl, druhý by zase nejraději hodil budík z okna a jedl až za tři hodiny. A právě tady nastupuje téma snídaně a spoustu otázek: Musím si ji dát hned po probuzení? Je nutná do hodiny? Můžu se na ni vykašlat a neřešit jídlo vůbec až do oběda? Můžu si dát snídani, až přijdu do práce? Řeknu vám, že jsem byla zastáncem toho, že snídaně musí přijít do hodiny od probuzení a nikdy jinak. Ale jak už to tak bývá, pravda je někde uprostřed a klíčem je PRAVIDELNOST A VYVÁŽENOST našeho prvního jídla dne.
Kdy teda sníst první jídlo dne?
Každé tělo je originál a každý máme jiný rytmus. Vidím to dnes a denně na svých klientech, jak jsou různí a jak jim třeba hubnutí funguje a nefunguje. Někteří z nás potřebují snídani do hodiny od probuzení nebo i dřív. Je to prostě jejich palivo, které kdyby si nedali, tak nebudou fungovat. Jiní zase počkají dvě nebo i tři hodiny, než se pustí do prvního jídla dne. A ani jedna skupina není na tom lépe nebo hůře. POZOR, POZOR…Nejsou na tom dobře ti, kteří nemají ranní jídlo vůbec a nechávají to až na oběd. A co se stane? Chuť na sladké, únava, dřív nebo později se to projeví na váze a hubnutí nefunguje.
Vždy jsem měla pocit, že musím snídat hned, jinak pojdu hladem, ale moje priority se změnily. Posledních pár let vstávám v pět a mívám hodinku na sebe. Pomáhá mi to připravit se na každý den, díky tomu pak lépe využívám svoji životní sílu a energii, zlepšuji svoji vnitřní harmonii a rovnováhu a prostě je to boží. To, co ráno dělám je různé, ale nejčastěji je to – 10 min cvičení, 10 minut meditace, 10 minut psaní deníku. To vše společně s hygienou zabere asi hodinku a teprve pak si jdu chystat snídani, v tu dobu vstává manžel a vždy snídáme spolu. Takže snídám třeba hodinu a čtvrt někdy i hodinu a půl po probuzení.
Nejvíc klíčové, je tedy najít si svůj rytmus a držet se ho. Pokud si dáte snídani/první jídlo dne pravidelně, můžete si být jistí, že vás bude tělo lépe poslouchat. Hubnutí bude fungovat, chutě budete mít pod kontrolou a energii na rozdávání.
Mám klientky, které bez jídla po probuzení vydrží maximálně půl hodiny. Pak už jim takzvaně „dojde“ a musí jíst, jinak by omdleli. A pak jsou tady ty, které snídají až v práci, dvě hodiny po probuzení a hubnou v pohodě také.
Proč je pravidelnost tak důležitá?
Pro mnoho lidí je to kámen úrazu, ale je to opravdu něco, co vás dovede k vítězství. Proč? Když jíme pravidelně, dáváme tělu jasný signál. Signál, že dostane energii a nemusí jít do režimu šetření, protože neví, kdy přijde další „příděl“. Nejenže je to super důležité pro energii a náladu během dne, ale i pro hubnutí nebo udržení váhy. Tělo, které ví, že se na nás může spolehnout, nezačne panikařit a hromadit zásoby „na horší časy“.
A co se stane, když tuto pravidelnost ignorujeme?
No, není to nic, co byste chtěli. Ignorování pravidelnosti může vést k většímu pocitu hladu, chuti na sladké a nakonec i k nárůstu váhy.
Jak tedy na pravidelnou snídani?
Začněte tím, že zapřemýšlíte o tom, co vyhovuje vám, jak to sladit s rodinou, s prací a dalšími věcmi. Uvědomte si, že jídlo je péče o sebe. A jestli bude v osm v práci, i když vstáváte v šest nebo do půl hodiny od probuzení je jedno. Prostě si najděte čas, který vám vyhovuje. Není nutné cpát se hned po probuzení, pokud to tak necítíte. Ale zároveň nenechávejte tělo čekat bez zdroje energie až do oběda. Najděte si svůj „správný čas“ a držte se ho.
Pod článkem najdete pár tipů, jak by správná snídaně měla vypadat, aby byla vyváženým jídlem. VYVÁŽENÉ JÍDLO = komplexní sacharidy, plnohodnotné bílkoviny, zdravé tuky + vláknina
Závěrem je potřeba dodat, že odpověď je SNÍDAT. Ale sami musíte přijít na to, v kolik hodin je to pro vás akorát. Lidské tělo miluje pravidelnost. Pak rádo pustí všechno, co nepotřebuje (čili tuky) a vy se budete cítit skvěle.
Tipy na SLANÉ na vyvážené snídaně:
Tipy na SLADKÉ na vyvážené snídaně:
Ať vám chutná a díky, že jste se stavili. ♥
Potřebujete vědět kolik si čeho dát?